Ari Alapartanen Kriittisiä, mutta rakentavia huomioita maailmasta

Vaalirauha on sinun rauhasi

Suomalainen vaalirauha on tähän asti ollut suomalaisen sivistysvaltion itsestään selvä perinne ja kansallisen ylpeyden aihe. Sitä on tultu tänne ihmettelemään kauempaakin. Viime aikaiset lieveilmiöt eduskuntavaalien ympärillä saavat kysymään eikö tämä perinne kiinnosta enää kaikkia. 

Paljon on ollut puhetta ”Ketutushirviöstä”. Ketutushirviön ongelma on siinä, ettei sen käsillään käymä debatti ole kovin valikoivaa. Kun se kerran on hyväksytty vaalitilaisuuksiin riehumaan, ei se parin promillen laitamyötäisessä todellakaan valikoi kohteitaan tai esiintymisiään. Se ei ajattele rationaalisesti. Ketutushirviön jalkoihin jäävät äänioikeutetut kansalaiset ja heidän kansalaisoikeutensa.

Vaalimainosten tuhoaminen ja riehuminen vaalitilaisuuksissa on hyökkäys Suomen kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia vastaan. Meillä jokaisella on oikeus kävellä lastemme kanssa mihin tahansa vaalitilaisuuteen ilman pelkoa omasta turvallisuudestamme. Meillä jokaisella on oikeus saada tietoa jokaisesta ehdokkaasta vaalimainosten muodossa. Meillä jokaisella on toistaiseksi mahdollisuus keskustella suoraan edustajiksemme havittelevien ihmisten kanssa. Ainakin siinä vaalikojulla. Ilkivalta ja väkivalta haittaavat nimenomaan meidän äänestäjien osallistumista vaaleihin, joissa meidän äänemme tulisi ratkaista.

Kun puolustat vaalirauhaa kaikille, puolustat itseäsi ja omia oikeuksiasi. Siihen sinulla on oikeus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset