Ari Alapartanen Kriittisiä, mutta rakentavia huomioita maailmasta

Perustulolla ihmisarvoinen elämä kaikille

Suomi on tänään rikkaampi ja vauraampi kuin koskaan. Maallamme on varaa tarjota kaikille kansalaisilleen ihmisarvoinen perusturva. Erilaisilla sosiaalituilla ja kolmannen sektorin avustuksella heikossa asemassa olevia ihmisiä tuetaan, mutta ne eivät turvaa kaikille ihmisarvoista elämää, eikä aina edes perustoimeentuloa. 

Jokaiselle aikuiselle maksettava perustulo olisi omiaan turvaamaan kaikille ihmisarvoisemman elämän. 

Perustulo korvaisi erilaiset tuet ja näin esimerkiksi opintotuen ja sosiaaliturvan maksamisesta voitaisiin luopua lähes kokonaan. Kun perustulo olisi verotettavaa tuloa, suuret tulot omaavalta perustulo verotettaisiin suureksi osaksi takaisin julkiselle sektorille. 

Seuraavalla vaalikaudella ryhdytään valmistelemaan sosiaaliturvan uudistamista. Perustulon toteuttaminen tulee kytkeä uudistushankkeeseen. Sosiaaliturvan menot ovat huomattavat ja perustulon toteuttaminen saattaa ainakin aluksi vaatia verotulojen kartuttamista julkiselle sektorille. Sen vuoksi sosiaaliturvan uudistamiseen on kytkettävä myös verolakien uudistaminen pääomatuloverotuksen osalta. 

Pääomatulon erillisverotuksesta on luovuttava ainakin osinkotulojen osalta ja niistä tulee periä vero saman progressiivisen veroasteen mukaisesti kuin veroa peritään palkkatulosta. Mitään perustetta ei ole sille, että Suomessa pääomatulosta maksetaan huomattavasti alhaisempaa veroa kuin esimerkiksi Keski-Euroopan maissa. Luopumalla pääomien erillisestä verottamisesta kertyisi valtion kassaan miljardiluokan lisäverotulot.

Vastikkeettoman perustulon vastustajat epäilevät sen passivoittavaa vaikutusta. Suomessa päättyi viime vuoden lopussa perustuloon liittyvä kokeilu, jossa 2000 pitkäaikaistyöttömälle maksettiin 560 euron perustulo kuukaudessa. Ensimmäisen selvityksen tulokset eivät tue näkemystä, että perustulo olisi passivoittanut sen saajia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kun olet noin varma perustulosta, niin sinulla on varmaankin ratkaisu perustulon yhteydessä tulevaan peruspalveluiden äärettömään hinnan nousuun?

Otetaan vielä esimerkin kanssa.

1. Kaikille 1000€ perustulo.
2. Kukaan ei halua tehdä esim. roskakuskin hommia, koska siitä ei makseta tarpeeksi.
3. Nostetaan roskakuskien ja muiden peruspalveluita tekevien palkka 10000€/kk tietämille.
4. 1000€ perustulolla ei voi enää ostaa peruspalveluita, kun ne ovat liian kalliita
5. Nostetaan perustulo 10000€ tietämille.
6. ...

Käyttäjän AriAlapartanen kuva
Ari Alapartanen

Jo nykyiseen sosiaaliturvaan joudutaan aika-ajoin tekemään myös indeksikorjauksia, jotta niiden ostovoima pysyisi inflaation tahdissa. Se, että inflaatio olisi esim. pari prosenttia korkeampi ei haittaisi mielestäni ollenkaan. Sen hillitsemiseen on kuitenkin erilaisia mahdollisuuksia, kuten verotus sekä rahapoliittiset toimet, kuten ohjauskorko.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Näinhän siihen on jouduttu tekemään. Ainut vain, ettei sekään nykyisin ole kovinkaan vakaalla pohjalla, kun saajia alkaa olla liikaa tuloihin nähden. Siksihän noita aktiivimalleja sun muita kyhäillään, vaikka kaikki tietää, että koko homma on romahtamassa kasaan ja kohta kenelläkään ei ole sosiaaliturvaa.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Milloin muistat tällaisen tapahtuneen ja minkä suuruisena? Joku 0,5 % indeksikorotus ei paljon hetkauta.

Käyttäjän AriAlapartanen kuva
Ari Alapartanen Vastaus kommenttiin #7

Vuonna 2012 tehtiin n. 100 euron korotus peruspäivärahaan. Muuten sen suhde ansiotason kehitykseen on ollut laskemaan päin. 80-luvulla peruspäivärahaa nostettiin selkeästi yleisen ansiotason mukaan.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #8

Enpä laske sitä juuri mihinkään, koska se menee sitten muista tuista pois, joten haluaisin kääntää kysymyksen niin, että milloin etuuksisen yhteenlaskettu summa olisi noussut, tai madollisesti nousisi edes tuon 0,5 %, koska tämä systeemi on luotu sellaiseksi, että toinen tuki syö toisen, jollon voidaan pelata tätä peliä vaikka maaiman tappiin, niin mikään ei lopultakaan muutu. Mutta päätäjät voivat vuorotellen esittää, että he ovat tehneet jotain.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #8

@8. Vaikka nostettiinkin 100 euroa, mutta todellisuus oli 20 euroa.

Käyttäjän AriAlapartanen kuva
Ari Alapartanen Vastaus kommenttiin #7

Siksi juuri 800 euron suuruinen perustulo olisi hyvä, jossa suurin osa perusturvasta olisi sulautettu yhteen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Roskqkuskit on aika huono esimerkki, he tienaavat kohtuu hyvin duunistaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Juu, ei roskakuski varmaan hevin hommaa lopettaisi. Ainakaan jäädäkseen pelkän perustulon varmaan.
JK. Olen nähnyt roskakuskina jopa nuoren, säpäkän naisen. Otteet olivat niin riuskat, että olisi ollut monella miehelläkin oppimista.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Heh, googlaamallahan se selviä. Täytyisi olla aika laiskoja rekkakuskeja jos työ ei tuon perustulon jälkeen maistu. Jäteauton kuljettaja saa noin 3100 euroa kuukaudessa (se on noin kolme kertaa enemmän kuin kaupan kassalla). Se ei kuitenkaan tainut olla se jutun pointti? Eihän? Veikkaan että tarkoitit ettei alle perustulon palkatut duunit kelpaa. Perustulossa on kuitenkin se jippo että sen päälle voi tienata lisää rahaa ennen kuin se leikkautuu kokonaan verotuksella pois. Siksi argumenttisi perustuloa vastaan päde. Jos kuvitellaan vaikkapa että kaikille jaetaan nyt tuo 1000 euroa perustuloa (sisältää elämisen ja asumisen), niin 437 euron kk-palkan jälkeen käteen jäisi ehkä noin 1300 euroa kuussa. Saat enemmän.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minä kannatan verotonta perustuloa kaikille täysikäisille kansalaisille ja kaiken muun valtion maksaman sosiaalituen poistamista. Silloin perustulon passivoinisriski olisi vähäisin, kun lisätuloja voisi työllä tai yrittämisellä tienata miten lystää ilman mitään spekulointeja kannustinloukuista.

Myös on ok, että työtulosta verotettaisiin samalla tavalla kuin pääomatulosta - tasaprosentilla.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Onko blogisti valmis siihen, että pistän itseni kirjoille Suomessa erääseen murjuun, mutta oikeasti muutankin Latviaan elämään oloneuvoksena ja blogisti rahoittaa tämän?

Kiitos jo etukäteen.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Käsittääkseni tämä perusturva on jo olemassa, esimerkiksi pakolaisten osalle, joista turvasta useat todennäköisesti nauttivat lämpimimmissä ilmastoissa.

Käyttäjän VilhoMakela kuva
Vilho Mäkelä

Kirjoittaja ei vissiin ole huomannut, että Suomi on taloushistoriansa syvimmässä lamassa. Odotettavissa leikkauksia ja veronkorotuksia. Keneltä otetaan pois ja kenelle annetaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset