Ari Alapartanen Kriittisiä, mutta rakentavia huomioita maailmasta

Rikkaat mukaan veroja maksamaan

Tulo- ja varallisuuserot ovat kasvaneet jatkuvasti. Länsimaista Suomessa ja Ruotsissa tuloerot viimeisen 30 vuoden aikana ovat kasvaneet eniten. Euroopassa suurimmat tuloerot ovat Baltian maissa; Liettuassa, Latviassa ja Virossa. 

Viimeisimmän taloustaantuman aiheuttamasta Lehman Brothersin konkurssista on tullut kuluneeksi 10 vuotta. Taantuma ei ole estänyt rikkaita entisestään rikastumasta myös Suomessa. Kilpailukyvyn parantamiseen vedoten hallitukset ovat tehneet toimia, jotka varsinkin rikkaiden huippukaarti on käyttänyt sumeilematta hyväkseen. Merkittävin rikastumista vauhdittava toimenpide on ollut osakeyhtiöltä perittävän veron jatkuva alentaminen. Laman aikana yhtiön liikevoitosta perittävää veroa on laskettu 26 prosentista 20 prosenttiin. 

Vuonna 2009 kotitalouksia, joiden nettovarallisuus on ollut yli miljoona euroa, on ollut noin 34 000. Vuonna 2016 miljonääritalouksien määrä oli noussut noin 65 000. Laman aikana miljonääritalouksien määrä on siten kasvanut yli 90 prosenttia. Samana aikana on toteutettu eläkeläisten, opiskelijoiden, perheiden ja työntekijöiden tulonheikennyksiä; mm. lomarahoja leikkaamalla. 

Suomen kotitalouksista rikkain 5 prosenttia omistaa noin kolmanneksen kaikesta kotitalouksien nettovarallisuudesta. Laman aikana varakkaimmat kotitaloudet ovat kasvattaneet eniten varallisuuttaan listaamattomien osakeyhtiöiden osakkeilla.

Kotitalouksien varakkaimman kymmenyksen omistamien listaamattomien osakeyhtiöiden nettovarallisuus on vuonna 2016 ollut yhteensä yli 31 miljardia euroa. Nettovarallisuus saadaan vähentämällä yhtiön varoista sen velat. 

Kun osakeyhtiön osakas nostaa varoja yhtiöstä osinkona, verotuksessa huomioidaan yhtiön nettovarallisuus. Yhtiön nettovarallisuudesta 6 prosenttia nostetusta osingosta 150 000 euroon asti on verovapaata tuloa. Jos yhtiön nettovarallisuus on 2 500 000 euroa ja osakas nostaa osinkoa 150 000 euroa, osinkotulosta osakkaan ei tarvitse maksaa veroa. Yhtiö suorittaa veroa 30 000 euroa, kun osinko on maksettu palkan sijasta. 150 000 euron palkkatulosta peritään veroa reilut 48 prosenttia eli noin 72 000 euroa. 

Kymmenellä prosentilla varakkaimmista suomalaista on vuonna 2016 ollut käytössään yli 31 miljardin nettovarallisuus, josta heillä on ollut mahdollisuus hyödyntää yli 1,9 miljardia verovapaaseen osingonjakoon. 

Kaikki yrittäjät voivat harjoittaa liiketoimintaa listaamattoman osakeyhtiön muodossa ja hyödyntää osinkoverotusta. Suurimman hyödyn osinkoverotuksesta voivat kuitenkin saada suuren nettovarallisuuden omistavien yhtiöiden osakkaat. 

Vientiyritysten ja niitä palvelevien alihankintayritysten kilpailukykyä voidaan parantaa yhtiöltä perittävää yhteisöveroa alentamalla, kuten on tehtykin. Myös näitä yrityksiä, samoin kuin muita tuottavassa toiminnassa olevia yrityksiä voidaan ja tulee kannustaa keräämään tuleviin investointeihinsa nettovarallisuutta, kuten pääomaverouudistuksessa 1990-luvulla oli ollut tarkoituskin.

Suurimman hyödyn pääomaverotusuudistuksesta ovat kuitenkin ottaneet konsultit, asianajajat, lääkärit, tilintarkastajat ja monet muut ammatinharjoittajat harjoittamalla ammattiaan tai yritystoimintaansa osakeyhtiömuodossa. Heidän investointitarpeensa ovat vähäiset ja nettopääoman keräämisen motiivina voidaan useimmiten pitää veronmaksun minimoimista. Todettakoon, että vuonna 2017 suomalaisten kaikkien yritysten liikevoitto on ollut noin 6,1 prosenttia liikevaihtoon verrattuna. Suuret asianajotoimistot näyttävät kuitenkin jatkuvasti reilusti yli 20 prosentin liikevoittoa. Edellä ilmenevä huomioon ottaen ei liene vaikea päätellä, miksi ne näin tekevät.

On aika luopua 1990-luvulla säädetystä pääomatulon erikseen verottamisesta ja siirtyä yhtenäiseen tuloverotukseen, kuten vasemmistoliitto puheenjohtajansa Li Anderssonin johdolla uudessa kestävässä verouudistuksessaan on esittänyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Linkkaamasi dosentti Wennbergin väittämät osoitettiin useilta tahoilta vääriksi ja harhaanjohtaviksi. Tässä yksi.

http://www.revalvaatio.org/dosentti-wennbergin-har...

Pekka Pylkkönen

Varallisuuserot kasvavat siksi että nuorten varallisuus on käytännössä aina korkeintaan nolla. Tanskassa on yhdet maailman korkeimmista varallisuuseroista - korkeammat kuin jenkeissä- eikä kukaan edes huomaa sitä. Koska sillä ei ole mitään hitin väliä. Tuloeroilla on.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #7

Korkein varallisuusdesiili on ainoa, joka on kasvattanut varallisuuttaan verrattuna vuoden 1994 tasoon kuten Tllastokeskuksen linkistä voi todeta. Joten mikäli kaikkien muiden laskee ja ylimmän nousee reippaasti, niin selitätkö tämänkin nuorilla?

Varallisuuseroilla ei ole väliä? Erikoinen tulkinta tuokin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Hemmetti että kaltaisesi kunnon aivopesty vasuri on upeaa katseltavaa. Pelkkää paskaa kuin tykin suusta."

Hieno näkemys henkilöstä, jolla nyt sattuu olemaan hiukan erilaisia ajatuksia kuin sinulla. Valottasitko ja perustelisitko näkemystäsi hiukan enemmän?

Pekka Pylkkönen

Blogin otsikko oli "rikkaat mukaan veroja maksamaan". Ottaen huomioon sen että nettona veroja maksavat laskentatavasta riippuen suurituloisimman 10-35% väestöstä, otsikon anelu oli helvetin typerä. Sen olisi pitänyt ehkä kuulua niin että sossupummit mukaan maksamaan veroja.

Tuloeroissa blogisti yritti myös johtaa yksinkertaisempia ihmisiä jälleen harhaan.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Hyvä kirjoitus. Valitettavasti Pohjoismaissa tuloerojen kasvu on selkeää. Se tulee rapauttamaan meidän yhteiskuntajärjestyksemme pohjan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Linkissä on tuloerovertailu Suomi ja muu Eurooppa. Suomi sijoittuu suhteellisen pienillä tuloeroilla muiden Pohjoismaiden tasolle. Ja kuten Pekka sanoi, pitkällä aikavälillä tuloerot ovat Suomessa voimakkaasti kaventuneet.

Tuloerot kasvoivat IT-boomin myötä noin 1995-2000 jonka jälkeen ovat pysyneet tasaisina: https://www.stat.fi/til/tjt/2015/04/tjt_2015_04_20...

Väite että tuloerot kasvaisivat tai että ne Suomessa olisivat huomattavan suuria on täysin absurdi.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&ur...
Kaleva tiesi kertoa tuloerojen kasvusta Pohjoismaissa 3.5.2018 eli kohtuullisen tuoretta tietoa tämä on. Varallisuuserojen kasvu taas on asia erikseen. Siinäpä sitä analysoitavaa riittäisikin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vuonna 1986 tehtiin muutos tilastointiin, jonka jälkeen veronalaiset myyntivoitot eikä asuntotulo kuulu mukaan laskentaan. Ottaen huomioon vuokratason nousu ja se, kelle sijoitusasunnot ovat keskittyneet, on tällä melkoinen vaikutus. Tilastokeskus esittää käppyröitä myös näistä. Ottamalla huomioon myös ns tuotannontekijät päästään suurempaan kasvuun viime aikoina.

https://www.stat.fi/til/tjt/2015/04/tjt_2015_04_20...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Mahdollisimman pienet tuloerot johtavat kommunismiin, joka on umpikuja.

Luonnollisesti tulevat tuloerot ovat antaneet länsimaille ne rikkaudet, joista saamme tälläkin hetkellä nauttia.

Mahdollisimman suuria tuloeroja taas ei olla kokeiltu nykyisenlaisissa valtiomuodoissa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ihmettelen myös sitä lähtökohtaa, että mahdollisimman pienet tuloerot olisivat tavoitetila ilman että tätä edes pohditaan tai kyseenalaistetaan. Tai että on isokin ongelma kun meille on ilmaantunut lisää yli miljoona euroa ansaitsevia perheitä. Miksi se olisi ongelma?

On hyvä että Suomessakin on mahdollisuus vaurastua. Vasemmistolaiseen helppoheikki-populismiin tuntuu kuuluvan että menestyvän yrityksen omistaminen on jotain josta saatu hyöty pitää tehokkaasti leikata pois. Ilmeisesti ollaan tyytyväisiä sitten kun sellaisia ei enää ole, työllistämässä ihmisiä. Paitsi jos ne omistetaan itse.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Osingot kattavasti verolle, kannatan.

Toimituksen poiminnat